10 TIPS VOOR EEN BETERE FOTO

Allereerst, wat is de juiste camera? Is dat je telefoon, een systeemcamera of een spiegelreflexcamera? Nou de beste camera is degene die je op dat moment bij je hebt. Ga niet balen en denken had ik nu maar, maar werk met het apparaat wat je op dat moment wel bij je hebt. Iedereen draagt tegenwoordig standaard een camera in zijn of haar broekzak of tas, namelijk je smartphone. De camera's op je smartphone worden steeds beter en hebben steeds meer functies en meerdere lenzen zoals een optische zoom of een wide angle lens. Dus ook met je smartphone kan je hele creatieve beelden maken. Wij kunnen het weten want ook wij zijn zo begonnen. 

Het woord wat zojuist gevallen is, is "creatieve" ofwel creativiteit dat is hetgeen wat je foto samen met nog een paar andere basis tips je naar een ander level zal brengen. Hieronder gaan we die paar tips met jullie delen. Geen moeilijke taal of moeilijk gedoe, maar hele simpele dingen waar je niet al te veel moeite voor hoeft te doen.

 

Tip 1: Zet het RASTER aan.

Is de enige technische stap die we voor nu met jullie wil delen. Het maakt niet uit met wat voor camera je gaat fotograferen, maar zet je hulplijnen ofwel raster aan. Dat zijn de strepen die je op onderstaande foto ziet. Dit gaat je echt enorm helpen. 

Tip 2: Let op de horizon.

Zorg ervoor dat je wanneer je een foto maakt, dat je de horizon recht houd (je kan dit ook later recht zetten met software). Doordat je het raster aan hebt gezet wordt dit een stuk makkelijker. Je hebt nu namelijk hulplijnen die je langs verschillende voorwerpen in je beeldscherm kan leggen door je handen (links of recht) los van elkaar te laten zakken of juist een beetje omhoog te tillen. Dit maakt je foto natuurlijker, minder chaotisch en professioneler. 

Op bovenstaande foto's zie wat het doet wanneer je de horizon recht houd, maar als je goed kijkt houden we met nog meer lijnen dan alleen de zee (horizon) rekening. 

 

Tip 3: Let op het overige lijnenspel.

Als je naar de Bungy toren kijkt (rechts van het reuzenrad), dan zie je op foto 1 dat deze schuin staat in vergelijking met de rand van de foto. Op foto 2 (die met de rechte horizon) zie je dat op deze foto ook de Bungy toren kaarsrecht is en dus gelijk staat met de rechte fotorand. Hierdoor spreekt je foto veel meer en is hij prettiger voor het oog. Tip 3 is dus als volgt: zoek de meest opvallende lijnen in het beeld wat je wil schieten en zorg ervoor dat je met behulp van het raster deze lijnen goed gebruikt om je foto nog sterker te maken.

In tip 2 hebben we het gehad over je handen los van elkaar naar boven of beneden te bewegen. Is dit nu niet genoeg om je lijnenspel recht te krijgen, dan kan je ook je smartphone of camera naar voren of naar achter kantelen. Dit is vaak de truc om je verticale lijnen strak te krijgen.

Zie hieronder nog twee voorbeelden waarop je duidelijk ziet met welke lijnen er rekening worden gehouden.

Tip 4: Probeer eens een andere hoogte.

Wat je vaak ziet gebeuren is dat wanneer iemand een foto maakt, deze de camera half voor het gezicht houd. Wat hier al snel door kan gebeuren is dat je een perspectief krijgt die al een beetje naar voren is gekanteld. Houd je camera of smartphone eens voor je borst of buik, je zal zien dat je met deze hoogte je een hele andere foto creëert. Je kan natuurlijk ook door je hurken gaan.

 

Tip 5: De regel van derden.

Als beginnend fotograaf ben je vaak geneigd om het onderwerp van je foto in het midden te plaatsen. Vaak levert dit je geen spannend een boeiende beelden op. De regel van derden is een compositieregel die veel gebruikt wordt in de fotografie. Het is een hulpmiddel om je foto sprekender, mooier of interessanter te maken. Doordat je in tip 1 het raster hebt aangezet is het erg makkelijk om de regel van derden toe te passen. Het raster verdeelt je beeld namelijk al in 9 vakken doormiddel van 2 horizontale lijnen en 2 verticale lijnen waardoor er 4 kruispunten in je beeld ontstaan.

Wanneer je de regel van derden toepast leer je op een andere manier te kijken naar je compositie. Deze regel dwingt je eigenlijk om enige ruimte te geven aan een onderwerp en deze zit hierdoor nooit aan de rand van de compositie. De regel van derden creëert een rustig beeld en kan in vrijwel iedere situatie toegepast worden. 

Hoe werkt de regel van derden:

Om de regel van derden te gebruiken moet je van te voren bedenken welke elementen je op de foto het meest belangrijkste vindt. Het idee is om je onderwerp inplaats van in het midden, in één van de 4 kruispunten te zetten. Door als beginnend fotograaf met deze regel te stoeien zal je merken dat je, je creativiteit aan het beoefenen bent en creativiteit maakt je foto altijd interessanter. 

Tip 6: Nabewerking.

Dit is een belangrijke tip, we weten dat het ingewikkeld lijkt en dat is het ook, maar het kan ook makkelijker. Weleens gehoord van Adobe Lightroom? Met deze software van Adobe kan echt het maximale uit je foto halen, let wel op dat wanneer je met een JPEG bestand werkt, je een stuk beperkter bent dan wanneer je met een RAW bestand werkt. Een RAW bestand ziet er in eerste instantie wel wat spannender  uit omdat dit bestand platter is (minder ingekleurd). Dit doe je namelijk achteraf. 

Je kan alles helemaal zelf met de hand aanpassen. We gaan nu niet uitleggen hoe dat werkt, maar je bent natuurlijk vrij om dit allemaal uit te proberen, want daar leer je van en zo hebben wij dat ook geleerd. We gaan het hebben over hoe het makkelijker kan in bijvoorbeeld light room, maar voor de gene die nu afhaakt, wacht even er is ook een hele fijne makkelijke app waar we zo meer over vertellen.

Eerst even voor Lightroom: er bestaan LUTS (of presets) en een LUT is in theorie een nabewerking van iemand anders. Doordat je een LUT over jou foto heen zet, worden alle instellingen van je foto automatisch aangepast naar de instellingen van de maker van de desbetreffende LUT. Wanneer je blij wordt van het resultaat hoef je dus zelf niets meer te doen. Deze LUTS zijn te koop, maar vaak worden er ook LUTS gratis weggegeven op bijvoorbeeld Youtube wanneer je abonneert of iets in die trant.

Dan nu de app die wij nog steeds veel gebruiken is KOLORO. We moeten er wel bij zeggen dat wij beide een  Android toestel hebben en we weten niet of de app ook voor IOS verkrijgbaar is. KOLORO is gratis te downloaden en te gebruiken. Er staan hier veel gratis presets in, maar wanneer je eenmalig €12 betaald krijg je toegang tot alle presets die in de app te gebruiken zijn en dat zijn er heel veel. Het is een erg gebruiksvriendelijke app en alles wijst zich vanzelf. Los van de presets die de app bied, kan je ook zelf nog spelen met je contrast, belichting, warmte, schaduw enz. De presets van KOLORO zijn ook voorinstellingen voor Lightroom mobiel.

Je zult voorstelt staan hoe anders je foto er uit kan zien wanneer je de juiste instellingen, LUTS of presets gebruikt. Dus vanaf nu geen (insta) filters meer. Op de foto's hier onder zie je het verschil tussen uit de camera en nabewerkt. 

Over smaak valt niet te twisten, je moet vooral doen wat je zelf mooi vind. Maar je ziet dat foto 2 duidelijk meer spreekt dan foto 1.

 

Tip 7: de CROP of UITSNEDE.

In bovenstaande foto zie je naast het kleurverschil nog een verschil, de uitsnede. De crop of uitsnede kan je foto ook een stuk interessanter maken. De enige tip die we hierover kunnen geven is; ga er mee spelen en laat je creativiteit los.

 

Tip 8: Gooi je selfie stick weg.

Til je selfie naar een hoger level. Wat je hier voor moet doen is je selfie stick weggooien en een tripod (camera statief) kopen. Deze heb je al voor onder de 20 euro en zijn ook makkelijk mee op reis te nemen. De tijd van selfies is voorbij wanneer je een foto wilt creëren die meer verhaal verteld. 

Tip 9: Kijk niet altijd in de camera en zorg voor beweging in de foto.

Wanneer je, je eigen model bent en je een foto wilt creëren die meer spreekt over een ander onderwerp dan jij zelf, probeer dan eens weg van de camera te kijken of langs de camera af. Je zult merken dat je foto een hele andere dynamiek krijgt. Ben je een couple kijk dan elkaar eens aan, net als op de foto hierboven.

Beweging in je foto. Je hoeft niet altijd echt te lopen om beweging in je foto te krijgen. De volgende foto hebben we gemaakt terwijl we stil stonden. Het is de truc om te simuleren dat je een beweging maakt, hiervoor heb je alleen geduld nodig om het te oefenen zodat je beweging ook klopt en natuurlijk overkomt.

Tip 10: haal ook eens de scherpte eens uit je achtergrond of voorgrond.

In de taal van een systeem of spiegelreflexcamera heet dit de Diafragma (scherpte/diepte). Als je een smartphone van deze tijd hebt heet dit focus of live focus, maar het kan bij jou smartphone ook anders heten, we kennen natuurlijk niet alle telefoons van binnen en buiten. Wanneer je een scherpe voorgrond kiest en een wazige achtergrond krijg je weer een hele andere dynamiek in je foto. Dit kun je ook omdraaien door voor een onscherpe voorgrond te kiezen en je onderwerp verderop in de foto te zetten.

Bonus tip: en de belangrijkste!

Deze tip is misschien wel het belangrijkst van allemaal. Vergeet niet te genieten van de bijzondere plekken en locaties waar je foto's gaat maken!

 

Hopelijk heb je iets aan onze tips en brengt het je naar een nieuw level van fotograferen! Veel plezier met het maken van het perfecte plaatje :)